2017. július 27., csütörtök

TAVASZI FÉLÉV - 2017. január-februárJanuárban és februárban a pénteki műhelyfoglalkozások jórészt a négy fal között zajlottak, az időjárásra való tekintettel. Januárban értékeltük az év eleji kompetenciamérés eredményeit, és az első foglalkozást Fükéné Walter Marika tartotta, aki kémia tanárként látványos „háztartási” kísérleteket végzett a gyerekekkel.
A másik januári péntekünk a laborlátogatás jegyében telt: a TTK Hidrobiológiai Tanszékén tettünk látogatást, és megnéztük, hogyan dolgoznak labor-körülmények között azok a kutatók, akik a terepen már kalauzoltak minket októberben. A gyerekek kipróbálhatták a kutatói mikroszkópot is a jórészt már ismert fajok tanulmányozásához. 
A vizuális mikrocsoport közben a decemberi túra fényképei alapján rajzolt tájképeket a Malomvölgyről.

Februárban kezdetét vette a város-makettezés: a rajzos mikrocsoport megtanultak épület-maketteket készíteni  egyik társuk, a műszaki középiskolás Andris vezetésével. A kutató csapat közkívánatra giliszta-futtatót készített az apukák bevonásával, majd előkészítették a édesvízi gerinctelenek befogadására alkalmas akváriumot is.


A januári havas túra a keleti városrészből indult, míg télbúcsúztató hagyományos túránk célpontja a Villányi-hegység volt, ahol kőzeteket és a korán nyíló hóvirágot, valamint a különleges ritkaságként védett magyar kikericset tanulmányoztuk.Az egyik februári foglalkozás a kutatók számára a Virágok a föld alól kiállításunkhoz kapcsolódott. Geológus gyakornokunk, Kovács Ádám az ásványok és kőzetek világáról beszélgetett velük, néhány kísérletet is kipróbálhattak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése